Ramadhan Kareem!!

Wednesday, August 3, 2011 - Posted by balqis at 6:06 AM
alhamdulillah, akhirnye berkesempatan jua diri ini mengupdate blog yg da nyawa2 ikan ni... asenye ad la dlm stgh thun xupdate..huhuhu...sibuk sket..al-maklum la sem akhir di IKIP... sibuk melayan adik2 yg mcm2 kerenah n diri sndiri yg byk kerenah jua! xreti duk diam.. konon!! haha... mcm2 da berlaku sepanjang tempoh blog ini xdiupdate... xde ap pon nk share actually... tp ble jari jemari ni da start menaip, mcm xnk berenti lak... mcm nk cte ap yg berlaku stiap ari..hihihi... dlm tempoh ni, adlah beberapa peristiwa yg xkn ku lupa kot... pertamanye, my 20th birthday!! 3rd may 2011!! its really99999 make me surprise!!! haha... xleh lupe ditipu dan dikelentong idup2!!! btw, thankz a lot to ustazah bushra yg telah 'mengacara' majlis tu!! haha.. BANG BANG BOOM!!!!!

*budAK comel ini sgt2 teruja tgk kek acik bal..hihi*

pape pon, masih bersyukur diberi nyawa untuk teruskan idup di bumi pinjaman Allah ini... azam sempena umur makin meningkat, nk jadi matang dari sdut pemikiran, perilaku dan segala2nya.. MESTI kurangkan kebudak2an itu... insya-Allah mmpu! ok, cukup bout my besday... then, kami pelajar ikip-Yarmouk menghadapi final exam!! *bru nk gtaw?? result da dpt da pon* dugaan final exam kli ni, coz xbrape shat... badan jap panas, jap sejuk...huhu.. tp, alhamdulillah, result xmengecewakan sgt... syukur, alhamdulillah... :) pas 'perintah berkurung' tamat, kami rehatkan minda kami dgn jamuan haflah wida' yg di'handle' oleh adik2 kami yg bertema kan... ape yek... lupe la plak... huhu.. tp berpakaian korporat.. maaf ye adik2 sklian, kami xreti nk bergaya... insya-Allah syariat itu diutamakan... thankx to all ikip-Yarmouk batch 6!! mungkin itu lah kenangan terakhir kami bersama di Malaysia... jmpa kamu semua di Universiti Yarmouk ye!!!


uhibbukum fillah!! n selamat menjadi kakak2 n abg2... jdilah contoh yg terbaik utk adik2 ye!! n skang, kami smue bercuti... ada yg mengambil pluang ini untuk refresh kembali bhasa arab sbg persiapan utk idup di ngara Arab... ada juga yg bekerja, dan ad juga yg hanya duduk di rumah menghabiskan n memaksimumkan masa bersama keluarga... *seperti saya*hihi... dlm tempoh cuti ni, ada BIG DAY 4 me n my fam... ahli keluarga baru... :) tarikh yg sgt bermakna... 30 JULAI 2011(my engagement)... insya-Allah hingga ke syurga... doakan kami... n beberapa ari pas tarikh tu, 'kekasih' yg dirindui bertandang!! ahlan ya Ramadhan!!! smoga ramadhan kali ini yg terbaik utk kita semua, kerana bulan pasti kita kan berjumpa Ramadhan pd thun hdpan... sempena bulan Ramadhan yg mulia ni,

JOM REBUT 5!!!

  • puasa selama sebulan
  • lailatulqadar
  • zakat fitrah
  • nuzul Quran
  • amal kebaikan



kuat!!

Saturday, April 2, 2011 - Posted by balqis at 6:23 AM
duk layan lagu istikharah cinta...*ni smue gara2 g kursus kawin..esk ada ag*

bersaksi cinta di atas cinta

dalam alunan tasbihku ini

menerka hati yang tersembunyi

berteman di malam sunyi penuh doa


sebut nama-Mu terukir merdu

tertulis dalam sajadah cinta

tetapkan pilihan sebagai teman

kekal abadi hingga akhir zaman


istikharah cinta memanggilku

memohon petunjuk-Mu

satu nama teman setia

naluriku berkata

di penantian luahan rasa

teguh satu pilihan

memenuh separuh nafasku

dalam mahabbah rindu


di istikharah cinta

tbe2 terpikir, mampu ke aku nk hadapi semua ni... bkn senang kahwin ni... nmpak org kahwin mcm seronok je.... *asal ni..ckp mcm esk je nk kawinnye* em... tbe2 sedih, n perasaan nk balik uma tu membuak sangat2!!!! xtaw ble leh balik uma!! arini dgn esk, kursus pra-perkahwinan. mgu depan insya-Allah g T.O.T. dgn dak2 batch. mgu ag satu, sport day SOIS mgu ag satu tu plak, parents day n kem ibadah kat kuala gandah mgu ag satu plak, nk g bookfair.. nmpak gayenye 7 mei la bru leh balik uma....*mntak sgt2 xde aktiviti tarikh ni* coz mgu depan tu da final exam... n da abis 2thun kt ikip... skejap je ase... warrrghh!! tacing3!!! mcm2 dlm pale otak ni... sedih!!!! =( tp, try xnangis!
"kalau sedih menangis, GAGAL! kalau sedih tahan, LULUS! kalau sedih senyum,BERJAYA! kalau sedih tapi tetap gembira, HEBAT! kalau sedih n ucap 'syukur Allah sayangkan aku kerana diuji', CEMERLANG"
*umi, gayenye kite xleh smbut besday same2 thun ni.. 2014 la bru leh.. smoga dipanjangkan umur kite!!

cita-cita???

Monday, March 28, 2011 - Posted by balqis at 7:53 AM
da lama xmengupdate blog ni... kemalasan + pelbagai halangan yg datang! cewaahhh!!! xde pape yg nk cte sgt pon... cume td mse kelas iqtisod dgn ustazah mardiyah(senior kami), sgt2 tersentap! seperti biasa kelas kami dimulakan dgn sesi tazkirah.. jd, kongsi la point nye sket kat sini..
*ibu kepada segala ubat adalah kurangkan makan

*ibu kepada segala adab adalah kurang bercakap

*ibu kepada segala ibadat adalah takut buat dosa

*ibu kepada segala CITA-CITA adalah sabar

pas tazkirah tu, ustazah tny, ap cita-cita ktorg smua.. saat tu kpala ni ligat pk "aku nk jd ap sbnarnye.. knp aku amik kos ni.. " "kalo bleh nk la keje bank.." ~bermonolog sndirian~ pastu ustazah tny kami mcm2 sal banking, sal muamalat, sal ekonomi... "mcm mne aku nk keje bank, sdangkan ap yg ustazah tny, aku mcm blur je..." ok, kesimpulannya.... skang da WAJIB pk ap nk jd nnt supaya kita leh fokuskan bidang kita tu... apa yg aku nk jadi nnt???hmmm~~~ *ase mcm nk msuk sem 1 smula*

pembuka mata

Monday, March 14, 2011 - Posted by balqis at 10:01 PM
alhamdulillah... pas mcm2 yg berlaku atas diri ini, diri ni da kembali pulih...
insya-Allah lebih baik dr sebelum ni... Amiiin... =)
sungguh indah rancangan Allah! Subhanallah!!
alhamdulillah, diri ni da nmpak segala hikmah yg Allah cuba sampaikan...
apa2 yg berlaku, kte sbg khalifah n hamba kat bumi ni kena fikir positif..

WE WHAT WE ARE THINKING...

kalo kite pk kite ni jahat, smpai bile2 pon kite akan bergelumang dgn kejahatan..
tp bkn bermksud kat sini kite ni baik... cuma cara kite berfikir...
jom kite tgk sama2 perbezaan pemikiran...~~

  • kalo kite pk kite ni JAHAT, kite jd mcm xkisah kite ni wat salah... coz kite da kategorikan diri kite sbg jahat... org jahat mmg xlari dr wat salah n dosa...
  • tp kalo kite pk kte ni XCUKUP BAIK lagi, kite akan usaha n perbaiki diri kite supaya jd baik coz matlamat kite kat sini, kte nk kategorikan diri kite di kalangan yg baik... ~mmg jahat n xcukup baik tu mksudnya lbih kurang, tp mind set kite penting.. JAHAT N BAIK dua perkara yg berbeza~

kite juga sbg hamba yg kerdil, kena bersyukur dgn stiap apa yg Allah da bagi kat kite even apa yg kite dapat tu sket.... sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk hambaNya...

sebagai contoh, result exam kite xseperti apa yg kite impikan... mmg frust la kan.. kite da usaha semua... tp,result xsetimpal apa yg kite usahakan... itu rezeki dr Allah... ada hikmah semuanye berlaku.. mungkin kalo kite dapat result best, kite akan jd riak n bangga diri... dan apa yg kite dapat skang menjadikan kite lbih bersemangat utk berusaha utk dapatkan yg lebih baik... tp xbermakna, kite patut merasa kite di zon yg selesa.. apa2 pon result, xpe tu je rezki aku... bukan mcm tu... kite kne usaha n tajdid niat semula....

*motivasi pada diri sendiri memandangkan exam da dekat... n wat abg2 n akak2 kat jordan gudluck.. wat kawan2 seperjuangan, teruskan usaha kite~~